Öländska Bönchips, goda chips, ekologiskt, snacks, hälsosnacks, mellanmål

Vår historia

Det var en stark längtan efter frihet som fick oss att i början av 1990-talet byta kurs i livet. Vi gick från roliga men inte så kreativa yrken (militär respektive säkerhetschef) i Uppsala till en helt ny vardag.


Vår matresa
Vi bosatte oss på Öland och har sedan dess fått ägna oss åt det roligaste vi vet nämligen mat och konst. Under åren har vi haft B&B, galleri, restauranger, delibutik, catering och chutneytillverkning.

Vi gick tidigt in för den vegetariska maten och blev något av experter på kryddor. Bl.a. hade vi kryddskola i radio. Med tiden skrev vi en kokbok ”Med fria händer i det vegetariska köket” med recept till maträtter skapade i våra kaféer och restauranger och blev omskrivna för vår mat som uppskattades som nyskapande och annorlunda. Inspirerade av den Ayur Vediska matlagningen som utgår från magens välbefinnande experimenterade vi mycket med bönor i alla former.


Bönchipset föds
Många uppfinningar sker genom tillfälligheter… eller misstag, som i vårt fall. Vi bjöd kollegor på middag och ville försöka göra falafel, kikärtsbullar, av bruna bönor. Smeten blev fin och vi friterade små bollar som var väldigt snygga, men tyvärr helt oätliga. I stället för att kasta degen plattade vi ut den i omgångar, friterade och fick till slut fram ett litet ”bönchips”. Eller i alla fall förlagan till dagens bönchips. Ett ögonblick vi aldrig glömmer eftersom det var Jättegott och krispigt och vi  insåg att vi just upptäckt en helt ny produkt. Efter detta följde år av utveckling och förfining av receptet, det var inte lätt att upprepa samma kvalitet som det första bönchipset hade – men det är en annan historia. Redan från början väckte bönchipsen stor uppmärksamhet bland matkunniga och projektet kunde bli verklighet sommaren 2009 då vi startade företaget Svenska Bönchips AB.


Företaget
Svenska Bönchips AB:s huvudkontor och tillverkning ligger i Färjestaden på Öland, precis vid brofästet. Från att ha sålt bönchips i liten skala till sommarbutiker på Öland levererar vi idag över hela landet, även till Finland och Danmark, via återförsäljare. Vi har under åren fått förfrågningar från stora livsmedelskedjor men växer i lagom takt för att inte tumma på kvalitet och hantverksmässighet. 2016 växte vi ur våra lokaler och har nu utökat fabriken och vår kapacitet.