Öländska bruna bönor, bönchips, Öland, ekologiskt, snacks, hälsa,
Öländska bruna bönor, bönchips, Öland, ekologiskt, snacks, hälsa,
Öländska bruna bönor, bönchips, Öland, ekologiskt, snacks, hälsa,
Öländska bruna bönor, bönchips, Öland, ekologiskt, snacks, hälsa,
Öländska bruna bönor, bönchips, Öland, ekologiskt, snacks, hälsa,

Ekologisk odling av bruna bönor

Öland kallas för solens & vindarnas ö och det är just därför den bruna bönan trivs så bra! Sol, måttligt med regn och kalkhaltig jord gör Öland idealiskt för bönodling och numera odlas i stort sett alla bruna bönor på Öland. Den öländska bruna bönan har skyddad geografisk beteckning och är även skyddad av matkulturföreningen Slow Food.


Ekologiska bönor
Efterfrågan på ekologiska bruna bönor har ökat avsevärt under de senaste åren och arealerna utökas i takt med det. Ekologisk odling ställer högre krav på odlarna och för att lära oss mer besökte vi en solig midsommardag våra främste odlare av ekologiska bruna bönor, Daniel Andersson med sonen Axel i Spjuterum.


Daniel och Axel i Spjuterum
Daniel är pionjär inom ekologisk bönodling och är vi nyfikna på vad som fick honom att redan för 30 år sedan börja odla ekologiskt. Han är sjunde generationens odlare på den gamla släktgården som han nu driver med sonen Axel.

Daniel berättar att hans intresse för miljöfrågor väcktes på 80-talet och med kunskapen om hur kemiska bekämpningsmedel påverkar miljön och i synnerhet grundvattnet ställde han om till ekologisk odling 1989. Fast då kallades det alternativ eller biodynamisk odling. Daniel och Axel är eniga om att det krävs ett stort engagemang att odla ekologiskt. Att hänga med i nya rön och pröva sig fram tar tid och ett misstag i odlingen kan inte lika lätt rättas till utan kemisk besprutning. Ändå har Daniel, och nu även Axel, sedan start kunnat försörja sig på att odla ekologiskt. De använder idag bönsorterna Karin och Katja. Vi förflyttar oss till fälten och ser de fina, ogräsfria rader av bönplantor. 


Ogräsrensning
Bönorna är väldigt känsliga för vatten och för frost. Därför sår man först i maj. Efter 8-10 dagar, när den sköra bönplantan kommit upp och stjälken ”fjädrar”, sig är det dags för första rensningen. Rensaren har fjädrande armar som går försiktigt över raderna. Denna ”rens” körs ett par gånger till med några dagars mellanrum. När plantan blir lite kraftigare så rensar man ytterligare ett par gånger med en tyngre rens. Totalt rensar Daniel och Axel fem gånger. Vid konventionell odling använder man ogräsbekämpningsmedel och kör tre maskinrensningar.


Bönplantas utvecklas
När bönplantan har blommat klart i juli behöver det komma några dagar med fina små regnmängder för att baljorna ska utvecklas.

I augusti har plantan hunnit bli ca 4 dm och det är i augusti/september som bönbaljorna utvecklas. Under september mognar bönbaljan och då släpper plantan bladen så att all näring går till baljan som ändrar färg från vit till gulbrun.

Naturlig gödsel är bra för odling av bruna bönor, men för mycket stallgödsel drar till sig bönflugan, bruna bönans största fiende. Dess larv orsakar vissning och därmed mindre skörd, och mot den hjälper varken ogräsrensning eller kemisk besprutning. 


Skördetid
Bönorna skördas när blad och baljor har gulnat i september och då är det dags för skörd. Först skär man loss plantorna som får torka och mogna under en vecka innan de räfsas ihop. Den torkade bönbaljan är väldigt spröd så man räfsar på natten eller tidig morgon när det är fuktigt, så att baljan inte spricker. Det sista steget är tröskningen då man skiljer ut bönan från bönskidan. Att skörden är bärgad firas traditionsenligt under Ölands skördefest, Sveriges största skördefest, med aktiviteter runt hela ön.

Sedan levereras bönorna till den ekonomiska föreningen Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter där de finrensas och torkas för att sedan bland annat levereras till oss och bli bönchips.