Birgitta Höglund, Öländska bönchips, bruna bönor, Öland

 

 

Birgittas

Haydari

Vitlök och mynta, yoghurt och kallpressad olivolja. Och lite finhackad persilja och salt, sen var det klart!

Birgitta bjuder här på ett recept till en Haydari. En vitlöksyoghurt som hon ofta äter under vintermånaderna då hon är på långsemester i Turkiet. Där serveras den ofta på mezebuffeer. Myntan ger en härlig smakbrytning till vitlöken. Birgitta tycker dippen smakar extra bra till Öländska bönchips med smak chilidill.

 

2 dl turkisk yoghurt
2 msk kallpressad olivolja
2 msk färsk finhackad mynta el
1 tsk torkad mynta
1 msk riven vitlök
½ tsk havssalt

Vispa ihop yoghurt och olivolja väl. Rör ner de hackade örterna och den rivna vitlöken. Krydda med salt och låt sedan röran kylas ner i kylskåp ett par timmar så att smakerna mognar mer. 

Smaka sedan av om du vill ha mer mynta eller salt. Servera tillsammans med Öländska bönchips ♥

 

 

 

 

 

 

 

 

Rabattkod 

Letar du efter en bok med en massa spännande recept innehållande bönor? Då är det här precis rätt bok för dig! Vad sägs om halloumipizza på borlottibönor, linsbiffar med lammkorv och tomatsalsa eller syrliga energibollar med kikärtor? Birgitta Höglund har tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson skrivit denna kokbok efter att ha gett ut succéboken Låt bönorna förändra ditt liv.

Använd koden bönboken så får du 40 kr rabatt på boken Låt bönorna förändra ditt liv Kokboken. Koden använder du här.

 

 

 

Birgittas

Mojo

 

En perfekt dipp till Öländska bönchips. Krämig av kallpressad olivolja. Härlig smak av paprika och koriander. Och chilin och vitlöken finns där… Den Kanariska Mojon åt Birgitta för första gången på Kanarieöarna. Här nedan finner ni receptet på Birgittas egen version.

1 röd paprika
1 gul paprika
2 stora vitlöksklyftor
2 dl kallpressad olivolja
1 dl mandelmjöl
1 msk finhackad urkärnad chili
2 tsk finstötta korianderfrön
1 och ½ tsk vit balsamvinäger
1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken. Hetta upp en dl olivolja i en stekpanna. Lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sedan puttra i en halvtimme.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra. Tillsätt mandelmjöl och resten av olivoljan och mixa ytterligare. Smaka av med salt och vinäger.

Förvara röran i kylen men ta fram den i god tid innan servering så att den blir rumstempererad. Mojon passar utmärkt som dipp till våra Öländska bönchips ♥

 

 

 

 

 

 

 

Intervju med vår ambassadör
Birgitta Höglund

En riktig smakexplosion

Jag gillar verkligen både formen och knaprigheten, de är helt annorlunda än vanliga chips. Och smaken, den är som en riktig smakexplosion.

Så beskriver Birgitta Höglund våra Öländska bönchips. Birgitta är vår nya ambassadör, vilket vi är väldigt stolta över! Birgitta är en bevandrad kostmänniska och hon har skrivit fem kokböcker och har dessutom en populär blogg om mat.

– Jag förespråkar naturligt god mat att njuta av som jag skriver på bloggen. Det har jag gjort ända från starten för 9 år sen. Jag vill bara skriva om sådant som jag kan stå för och det ser jag att det här bönchipset är. Det är så mångsidigt. Det passar som en enkel återhämtning, efter träning då man vill ha något salt, på kvällen, eller som ett mattillbehör till soppan. 

Mättande mellanmål
Birgitta bor idag på vinterhalvåret i Alanya. Där gör hon många mindre resor och små utflykter.

– Jag har ofta med mig en påse bönchips i fickan under promenader och resor och tar några chips för att få något litet och mättande i magen. Jag har provat många andra rotfruktschips och potatischips och de är inte alls lika mättande som Öländska bönchips.

Äter jag vanliga chips, rotfruktschips, potatischips och sådant då blir jag hungrig ganska fort efteråt, men bönchipsen gör att jag håller mig mätt en längre tid. Det känns verkligen bra för mig att det fungerar så bra som ett enkelt mellanmål.

Receptsamarbete
Birgitta berättar hur hon ofta använder Öländska bönchips som ett mattillbehör. Vi har glädjen att få publicera några av Birgittas recept på mat och röror som passar utmärkt att äta tillsammans med Öländska bönchips. Recepten kommer vi visa här på hemsidan med start i februari och därefter varannan månad.

– Jag använder ofta bönchipsen till maten. Jag tänkte att det första receptet jag ska presentera är en kanarisk mojo. Det är en paprikasås med mandel i som jag första gången åt på Gran Canaria för många år sen. Jag har gjort en egen variant på smakminnet av den såsen, som bland annat passar mycket bra till grillat. Jag serverar den gärna tillsammans med Öländska bönchips och då helst örter eller de naturella. De smakkombinationerna blir mycket goda.